Ve světových dějinách jsou příklady osobností, které nečetly žádné knihy o vedení lidí, neměli kouče ani nebyly arogantní, neměly přemrštěné ego, a přeci byly a jsou okolím repsektovány jako výjimeční lídři.  Často se soustředíme příliš na vnější aspekty lídra, ty, které jsou vidět na povrchu, ale opomíjíme psychický vnitřní zdroj poznání, který může učinit lídrem i člověka, do kterého by to nikdo neřekl.

Mezi klíčové charakteristiky lídra patří následující:  a) musí mít představu o co usilovat a jasný cíl/cíle, b) jeho cíl musí korelovat s cíli lidí, kteří ho následují, či aspoň umožnit ostatním realizaci jejich partikulárních cílů (např. vyšší plat, karierní postup), c) musí budit dojem, že cíl jeho úsilí je dosažitelný a že alespoň partikulárních cílů jeho následovníků bude dosaženo, d) musí mít dostatečné znalosti,  zkušenosti a také prostředky nutné k dosažení cíle, e) mít natolik velkou autoritu, že se následovníci podrobí jeho vůli. Zastavme se více nad posledním bodem.

Bohužel mnozí si pletou autoritu se siláctvím až arogancí. Budit dojem síly je při vedení lidí důležité, neboť zdání slabosti vytváří pochybnosti v očích následovníků a konkurenčních skupin o tom, že daný lídr je schopen dosáhnout svého cíle; člověk bázlivý a neprůbojný bývá ostatními převálcován.  Pokud se tato domněnka slabosti usadí v srdcích následovníků, tak je to jen otázka času, kdy se tým rozpadne. Budit v ostatních dojem síly a oplývat zdravým sebevědomím, je proto důležité při jakémkoliv vedení lidí.

Svět se však zdá být plný lidí, kteří toto chápou mylně. Být silný neznamená být přehnaně sebevědomý až arogantní. Být silný není schopnost předstírat extrémní sílu. Naopak, být silný je dosažení stavu, ve kterém člověk nemusí předstírat sílu, protože nalezl zdroj síly uvnitř sebe.  Je jím člověk, jehož identita není zcela závislá na vnějším světě, člověk, který již potvrzení síly své osobnosti našel uvnitř sebe, a tak již nemusí žádat okolí o upevnění pocitu své vůdcovské role. Nesčetné mýty a pohádky po celém světě pomáhaly lidem po mnoho generací nalézt v sobě právě tento poklad, nalézt zdroj vnitřní síly, stát se hrdinou.

Možná, že více prospěšné, než si kupovat desítky a stovky nejnovějších knih na téma vedení lidí a jak se stát vůdčí osobností, je vrátit se k Sókratově radě ´poznej sám sebe´,  která byla již dřívě napsána nad vchodem do věštírny v Delfách.  K poznání sebe nám mohou pomoci paradoxně i mýty a pohádky – je mylné považovat mýty a pohádky za něco nereálného či nepraktického. Mohou nám otevřít oči a nalézt v sobě hrdinu, kterého ostatní následují sami od sebe, neboť co hledáme ve vnějším světě, koreluje i s naším hledáním ve světě vnitřním. Když se staneme skutečně svobodnými, tak již nebudeme muset sílu hrát, ale my se staneme tichou sílou, která je mocnější než cokoliv na tomto světě.