Při výročí úmrtí pana Václava Havla bychom mohli nejen připomenout odkaz této výjimečné osobnosti soudobých českých dějin, ale také se zamyslet nad způsobem, kterým může každý z nás přispět k tomu, aby byla Česká republika „jednou dál“, jak si pan Havel přál ve svém proslovu k 17. 11. 2009. Také v něm prohlásil, že je důležité, aby „sdílené hodnoty byly brány celou společností co nejvážněji a byly přijímány jako ukazatele dobrého směru na všech rovinách lidského soužití, což předpokládá trvalé pěstění mravního cítění nás všech, anebo prostě slušnost. Všichni můžou v této věci něco dělat.

Rádi bychom se spoluorganizátorkou události „S Havlem dál“, Radkou Proškovou, podpořili událostí aktivizaci občanské společnosti, aby naše země byla „jednou dál“, a tak jít „s Havlem dál“, přestože on již s námi nemůže. Zveme všechny občany v den výročí jeho úmrtí, 18. 12., k setkání na Václavském náměstí. Od 17:00 bude v blízkosti sochy sv. Václava připraveno plátno s projekcí záznamu loňského koncertu „Pocta Václavu Havlovi“ z Lucerny. Zároveň zde budou k prodeji héliové balónky za nákupní cenu, na které můžete napsat vzkaz či přání, co by podle Vás mohl každý udělat pro to, aby naše země byla „jednou dál“. Kolem 18:00 vyrazí průvod na Hradčanské náměstí, kde se, rovněž prostřednictvím projekce, podíváme na koláž z Havlova života. Po 19:00 pak pustíme balónky dál...

Ve spolupráci s rozhlasovými stanicemi připravujeme na Hradčanském náměstí happening, kdy by měl ve stejnou chvíli zaznít z éteru oblíbený song Václava Havla „Jednou budem dál“ s částí jeho projevu se stejnojmenným názvem.

Domnívám se, že velikost nespočívá v ponižování výjimečných osobností (jak se tomu děje až děsivým způsobem v posledních dnech), ale v následování jejich odkazu. A Havel rozhodně výjimečnou osobností byl. I proto se domnívám, že by bylo dobré dát setkáním na Václavském náměstí a pak průvodem viditelně najevo, že jeho osobnost a odkaz vnímáme pozitivně. A nejen to, ale také přiložit ruce k dílu v rozvoji občanské společnosti, o jejíž rozkvět Havel usiloval.  

Doufejme společně s Havlem, který ve výše zmíněném proslovu z roku 2009 prohlásil: „Občanská společnost se po desetiletích potlačování rodí těžko a dlouze. Za dvacet let bude daleko rozvinutější, než dnes. Stát se jí nebude bát, ale bude na ní naopak hrdý. A bude jí vycházet vstříc.“

Spolu s Havlem věřím, že „jednou budem dál“ - ale jak dál, to záleží na každém z nás.